Tudománynap a Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola és Gimnáziumban

Alapítvány > Hírek
2011.06.02.

Beszámoló az OTP Fáy András Alapítvány megjelenéséről az isaszegi Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola és Gimnázium rendezvényén

Beszámoló az eseményről

A középiskolások tudományok iránti érdeklődésének s ezzel tudás-orientációjának erősítésére indított igen sikeresnek bizonyult programot tudománykommunikációs műhelyünk, együttműködve akadémiai kutatóintézetekkel és egyetemekkel. A középiskolákban megszervezett programok során a diákok közvetlen, átélhető személyes élményeket szereznek a tudományok izgalmas kérdéseiről látványos előadások, kísérleti bemutatók, multimédiás eszközök révén.

2011. június 2-án a Gábor Dénes Óvoda, Általános Iskola, Szakközépiskola és Gimnáziumban (2117 Isaszeg, Gábor Dénes köz 1.) megrendezésre került TudományNapi rendezvényünk, melyen három tudományos-ismeretterjesztő előadásra került sor. Előzetes egyeztetés alapján az iskola igényeit figyelembe véve alakítottuk ki a programot, és kértük fel az előadókat. A program iskolán belüli népszerűsítésében tanárok segítették munkánkat, így a négy előadáson és a két filmvetítésen hozzávetőlegesen 100 diák vett részt, akik előzetes tájékoztatást kaptak az előadások témáiról.

A rendezvény teljes ideje alatt megjelenésre került az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudásfeltöltés oldal:
• Arculat megjelenítése (roll-up kihelyezése az előadások helyszínén)
• Szóróanyagok terjesztése a tanárok körében
• Figyelem felhívása a Tudásfeltöltés weboldalra

Előadások:
A mágnesfal valósága.
Barna Tamás, feltaláló
A mágnesfal valósága. Akár több kilogrammos tárgyak rögzítésére is képes a rugalmas, lágyvas tartalmú felület. Barna Tamás fejlesztése első ránézésre semmiben nem különbözik más falfelületektől. Ha azonban a falon és mennyezeten lévő gurulni tudó tárgyak a gravitációnak ellen-szegülnek, biztosak lehetünk benne: a mágnesfallal állunk szemben.

A csillagok élete - kialakulásuk, fejlődésük, csillagsorsok
Kővári Zsolt, csillagász, tudományos főmunkatárs, MTA KTM Csillagászati Kutatóintézet
Az előadás bemutatja a különböző csillagsorsokat a csillagok bölcsőjétől, a porból és gázból álló csillagközi anyagfelhőből kiindulva egészen a pusztulásukig. Megtudhatjuk, hogy a kezdeti tömegtől függően eltérő életutakat bejáró csillagok végezhetik elhalványuló fehér törpeként, vagy hatalmas szupernóvarobbanás alkalmával létrejövő hihetetlen sűrűségű neutroncsillagként, vagy a legnagyobb tömegű csillagok összeomlása során létrejövő "kozmikus anyagnyelő" fekete lyukként.

A horoszkópok igazságának rejtélye
Török Ágoston az MTA Pszichológiai Kutatóintézet munkatársa
Hogy lehet az, hogy annak ellenére hogy semmilyen tudományos kutatás nem támasztja alá az emberek sorsa és a csillagok állása közti összefüggést, mégis úgy néz ki, a horoszkópok sokszor működnek? Vajon tényleg az égitestek mozgása határozza meg életünket, vagy az asztrológusok ügyeskedései állnak a jelenség hátterében? Az előadásban arra fogjuk a keresni a választ, hogyan „hatnak” a csillagok az emberi agyra. Ezen az úton ellátogatunk a szerencsejátékok hazájába, Las Vegasba és megtudjuk, hogyan kaphatott közgazdasági Nobel-díjat egy pszichológus. Valamint fényt derítünk arra is, hogy miért veszélyesebb a hazugságnál egy féligazság. Az előadás során a féltudományos gondolatmeneteket a társaságnak bemutatom olyan horoszkópmagyarázatokkal, melyek szinte tudományosan alátámasztják a csillagok és a sors összefüggését (Pl. a téli és nyári születés és a barátságosság és a céltudatosság között).

Indikátorok:
• Az iskola mintegy 350 diákjából 100 fő vett rész a programon, hallgatta meg az előadásokat
• 3 előadó tartott előadást tudományos témakörben