ERASMUS+ projekttalálkozó Aradon

Október 12-13-án Romániában, Aradon zajlott a 3 közép-európai ország összefogásával, Magyarország, Szlovákia és Románia stratégiai partnerségével megvalósuló, az ERASMUS+ Program keretében támogatást nyert O.K.+ 2007-2014 című projekt második projekttalálkozója, melyen az OTP Fáy András Alapítvány mint koordinátor szervezet és a romániai, illetve szlovákiai magyar tannyelvű iskolák mint partnerek munkatársai egyeztettek a projekt előrehaladásáról, jelenlegi helyzetéről.

A kétnapos találkozón a 2014. szeptember 1-jén indult 3 éves ERASMUS+ projekt első évében lezajlott szakmai fejlesztő munka eredményei kerültek bemutatásra. Az Alapítvány OK Központjának szakemberei olyan egyedi tréninganyagokat dolgoztak ki, amelyek a közép- valamint az általános iskolások számára hozzák közelebb, teszik érthetőbbé az Európai Uniót mind gazdasági, mind intézményi, mind pedig általános szempontok alapján.

A partnerszervezetek munkatársai, pedagógusai megismerhették a fejlesztő munka egyes állomásait, illetve a Magyarországon lezajlott teszt-tréningek tapasztalatait is.

A prezentációkat követően az Alapítvány illetve az OK Központ munkatársai minden olyan, nyitott kérdésre is igyekeztek válaszolni, amelyek tisztázása tovább segítheti az uniós tréning modulok hatékonyabb adaptálását.

A projekt ugyanis nem marad a magyar határok közt, egyrészt az újonnan kidolgozott EU-s modulok, másrészt az Alapítvány már korábban kifejlesztett egyes pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási moduljai is - a pályázat kritériumainak megfelelően - adaptálásra kerülnek a szlovákiai illetve a romániai oktatási, gazdasági környezetre, kultúrkörre. Ennek köszönhetően az almágyi Alapiskola és Óvoda, a buzitai Alapiskola, az aradi Csiky Gergely Főgimnázium és a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium magyar ajkú diákjai is részesei lesznek a következő 2 évben az inspiratív pedagógiai elemekre és az edutainment elvre épülő pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási tréningeknek.

A projektmenedzsmentért felelős munkatársak a projekttalálkozón áttekintették a következő időszak feladatait, ütemezését, határidőit, illetve a pénzügyi elszámolási kérdéseket is.

A találkozó résztvevői egyfajta záróakkordként - egy-egy tanári bemutató segítségével - részletesen megismerhették azokat a romániai és szlovákiai magyar tannyelvű tanintézményeket, amelyek aktív résztvevői az ERASMUS+ projekt határon túli megvalósításának.

A fenti cikkben foglaltak csak az OTP Fáy András Alapítvány és a stratégiai partnerek véleményét tükrözi, és sem a Nemzeti Iroda (Tempus Közalapítvány), sem az Európai Bizottság nem felelős a cikkben szereplő információk semminemű felhasználásáért.