A projektcélokat túlszárnyalva teljesített az O.K. Központ

2014.12.17.

Év végén zárul az OTP Fáy András Alapítvány által két éve létrehozott Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja (O.K. Központ) projekt Európai Unió által támogatott időszaka.

Ezalatt országszerte több mint 40 ezer emberhez jutottak el pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási alapismeretek, több mint 15 ezer diák vett részt a központ tréningjein, 1400 rendezvényt szerveztek, 130 iskola és több civil szervezet bevonásával. Az Európai Unió és a Magyar Állam 1 103 552 921 forinttal járult hozzá a projekt megvalósulásához.

A kiemelt kormányzati projekt megvalósítása 2012. szeptember 10-én vette kezdetét az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával. Azóta számos sikertörténetet tudhat maga mögött, sokszor a pályázati követelményeket többszörösen is túlteljesítve.

„A projekt számomra legfontosabb eredménye az, hogy az O.K. Központba járó diákok mosolyogva mennek el a képzésekről, rendezvényekről, illetve visszajárnak újabb tréningekre és ajánlják azokat társaiknak is. A fő célunk az, hogy segítsük diákoknak megérteni a pénzügyi, gazdasági világ történéseit és elindítsuk őket a jövőtudatosság útján."- mondta Schrankó Péter, az OTP Fáy András Alapítvány ügyvivője.

A projekt célja, hogy az edutainment módszer alkalmazásával, inspiratív pedagógiai eszközök segítségével, modern keretek között olyan gazdasági és pénzügyi tudást adjon át a középiskolásoknak, amely kiegészíti az iskolában tanultakat, illetve szükségesek a pénzügyi-gazdasági világban való eligazodáshoz, az adósságcsapdák elkerüléséhez, a döntésképes és pénzügyileg tudatos magatartás elsajátításához. Ezt az O.K. Központ számos tréning, rendezvény és program szervezésével, lebonyolításával, továbbá a legkorszerűbb e-learning tananyagok összeállításával éri el. Az eszköztárat tovább színesíti a gazdag audiovizuális tár, amely oktatási kisfilmeket, kvízeket, teszteket, mobil alkalmazásokat foglal magába.

Az O.K. projekt eredményei

A projektidőszak alatt több mint 15 ezer diák vett részt valamelyik pénzügyi, gazdasági, gazdálkodási képzésen, ez a szám több mint kétszerese a célszámként megállapított 6.500-nak.

Az elmúlt két évben a központ munkatársai mintegy 1400 ismeretátadó és szemléletformáló eseményen vettek részt, ahol több mint 40 ezer személyt szólítottak meg, ezzel mintegy háromszorosan túlszárnyalva a projektben rögzített célszámokat.

Az eltelt két évben 10 db középiskolásoknak szóló tananyagot (oktatási modult) és 5 db felnőtteknek szóló pénzügyi, gazdasági edukációhoz kapcsolódó programot állított össze az Alapítvány.

A projekt keretében 100 fő pedagógus képzése is megvalósult.

Négy pénzügyi, gazdasági edukációhoz kötődő kutatást, felmérést folytatott le az Alapítvány a projektidőszakban és összegezte azok eredményét, továbbá elkészített 5 ismeretterjesztő kiadványt a kidolgozott oktatási modulokhoz.

Programjába 10, pályázati úton kiválasztott iskolát vont be, akikkel együttműködési-képzési megállapodást írt alá. Emellett az eltelt időszakban több mint 130 iskola, illetve több civil szervezet diákjai vettek részt a projekt képzésében.

Csoportos interaktív képzései a budapesti központban folyamatosan folynak, továbbá az Alapítvány trénerei az ország bármely pontján lévő iskolába ellátogattak, és a mobil tréneri eszközkészlet segítségével ugyanolyan értékű képzést tartottak, mint az O.K. Központban.

„Bár az év végén a projekt Európai Unió által támogatott időszaka lezárul, az O.K. Központ tovább folytatja működését. Arra törekszünk, hogy még több fiatalhoz eljuttassuk a pénzügyi, gazdasági, ismereteket, emiatt terjeszkedni kívánunk hazai és nemzetközi szinten is. A régi és új oktatási moduljainkkal, a megszokott, magas színvonalú tréningjeinkkel továbbra is várjuk a diákokat." - mondta dr. Sarkady-Kiss Lilla, az OTP Fáy András Alapítvány projektvezetője.

A Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontjáról

Az O.K. Központ ingyenes tréningei során olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket ad át a fiataloknak, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket, megvalósíthatják életcéljaikat.

Az O.K. Központ az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében támogatott, TÁMOP-3.2.1.B-11/1-2012-0001 azonosító számú, „Középiskolások Országos Pénzügyi és Gazdasági Oktatóközpontja" című projektben került kialakításra. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 1 103 552 921 Ft.